Könyvajánlók gyerekszemmel

2018. november 23. 17:01 - Léna06

Jelen! - kortárs ifjúsági novellák

Nos, ez a könyv egyáltalán nem gyerekkönyv, én beleestem abba a hibába, hogy azt hittem ez nekem való lesz és elolvastam. Bár ebben az is szerepet játszik, hogy imádom a novellákat. Szóval az a lényeg, hogy ezt könyvet leginkább a felnőtteknek ajánlom, mert vannak benne részletek, amik nagyon nem gyereknek szólnak. Látszólag összefüggéstelen történtekből áll, de ha alaposabban megnézzük őket, mindegyik egy témához kapcsolódik - a jelenhez. Persze a jelennek is több jelentése van: például, amikor a névsorolvasáskor mindenkinek tudatnia kell a tanárral hogy itt van, vagy jelentheti azt az idősíkot is ami most történik és még számtalan "jelentése" van. 

Mivel rengeteg történet van a könyvben én csak párról - a legkülönlegesebbekről - fogok írni.

Kezdetnek itt a kedvencem: Szétcsúszva és összerakva

Ezt Magyar-Nagy Mariann írta szerintem nagyon aranyos, arról szól, hogy a főszereplő (a nevét nem említik) nem találja a különböző testrészeit, ugyanis egy olyan képességre tesz szert, amivel a lába, szemöldöke, a hangszálai stb. mind életre kelnek. Ráadásul ez nem csak vele van így, hanem egyre több munkatársával és a főnökével.

Részlet: 

Vajon hol lehet a lábam? Sóhajtva nézek körül a reggeli félhomályban, de a művelet szokatlanul nehezen megy. Hamar rájövök, miért: hiányzik ugyanis a szemgolyóm, legalábbis az egyik, a másiknak meg nagyon nincs kedve nézegetni. Szóval mielőtt a lábam keresésére indulok, a szemgolyómat kell megtalálnom.

Zsilett

Az Dragomán György Máglya című regényéből van, Anya olvasta a könyvet, arról, szól hogy a főszereplő árva Emma, hogyan éli meg a háború utáni időszakot. A részletben elveszti a hajgumiját, amit még a szüleitől kapott és megtalálja: valakinek a kabátzsebében.

Részlet:

(...) Széthúzom a kabátot, a tetejétől az aljáig végighasítom a belsejét, kétszer, háromszor, négyszer, sokszor egymás után. Csak akkor hagyom abba, amikor már cafatokban lóg a kabát bélése. Megfordítom, hogy ne látsszon, zsebre teszem a zsilettet is és a hajgumit is.

Vicc: 10/2 - volt benne egy két vicc, de azok is inkább felnőtteknek szóltak

Kaland: 10/2 - az novellákban általában nincs vadvizi evezés, az életet írják le

Szerelem: 10/6 - a legtöbben volt szó a szerelemről

Fantasy: 10/4 - a Szétcsúszva és összerakva és az Aki bújt volt lehetetlen

Tanulság: 10/8 - rengeteg dolog jön le belőle, de tényleg!

Acsai Roland, Bencsik Orsolya, Béres Tamás, Dragomán György, Falussy Móric, Garaczi Zoltán, Gáspár-Singer Anna, Kalapos Éva Veronika, Krusovszky Dénes, Magyar-Nagy Mariann, Majoros Dóra, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Potozky László, Sulyok Rozi, Véssey Miklós: Jelen, Móra Könyvkiadó, József Attila Kör, 2017

 

jelen.jpg

 

jovo.jpg

Az a Jelen! folytatása, a jövőről szól

 

maglya.jpgEz az a Máglya című könyv 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8514387092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könyvajánlók gyerekszemmel
süti beállítások módosítása