Könyvajánlók gyerekszemmel

2018. május 01. 18:24 - Léna06

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók

A Szivárványhíd irodalomversenyen indultam néhány barátommal (ez egy ötfordulós levelezőverseny) és az egyik fordulóban szerepelt Böszörményi Gyuláról és a könyveiről is pár kérdés. Az egyik versenytársam, Bori, úgy döntött, hogy elolvassa a Gergő sorozatot és nagyon tetszett neki. Én akkoriban mást olvastam, de, mikor Bori elmesélte az alapsztorit, eldöntöttem, hogy én is olvasni fogom. Ez így is történt, s egyszer se bántam meg azóta. A legtöbb sztoriban a gonoszoknak drukkolok, de itt úgy át tudtam érezni a történetet, hogy végig Gergővel tartottam. Tehát a történet: Gergő teljesen olyan, mint a többi vele egykorú fiú, vagyis más sem érdekli mint hogy nyomkodni tudja a telefonját, vagy a számítógépét. Zsófi teljesen az ellentéte, őt ugyanis nem az izgatja, hogy minél magasabb holdjáró cipője legyen, hanem hogy minél többet olvasson. A két gyerek úgy találkozik, hogy szüleik megismerik egymást és összeházasodnak. A gyerekek szerint ez így nagyon nem jó, mert még frissek a sebek (Zsófit anyukája elhagyta a családját egy hajtűgyáros miatt, Gergő édesapja meg betegségben elhunyt) , ráadásul Gergő és Zsófi ki nem állhatják egymást. Gergő anyukáját, Boglárkát meghívják a révülők találkozójára és az anya a családot magával viszi. Apollónia, Boglárka barátnője meghallja, hogy a család készül valahová és persze velük tart. Gergő egy teljesen új világba csöppen, először el sem akarja hinni, hogy sámánnak született. Csakhogy a rejtélyes Holló, mindent felforgat és a hetek lelkét csapdába ejti. (a hetek amúgy a főnökei a révülőknek) Gergőnek, ahhoz hogy táltos lehessen, meg kell másznia a világfát és közben segíthet a heteknek és megszabadíthatja a világot Hollótól.

Böszörményi Gyula, súlyos izomsorvadásos betegsége miatt gyerekotthonban nőtt fel. Már tizenévesen is könyvet írt ráadásul álnéven, ami azért elég nagy szám, nem? 

Vicc: 10/4 - annyira nagyon azért nem volt vicces...

Kaland: 10/10 - igazán nagyon-nagyon kalandos volt!

Fantasy: 10/5 - fele-fele arány. A való életben játszódik, de mikor Gergő révül, az álomvilágba kerül, ami teljesen másmilyen mint a valóság...

Tanulság: 10/10 - Rengeteg dolgot le tudtam szűrni belőle, például: az élet néha másmilyen mint képzeljük, vagy, a dolgok nem mindig olyan rosszak, mint ahogyan gondoljuk, esetleg, nem szabad mindent vakon elhinni!

Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók, Magyar könyvklub zrt., 2002

 

boszormenyi_gyula.jpg

 

gergo_es_az_alomfogok.jpg

 

cultura-gergo-es-az-alomfogo-bemutato-mti-foto-komka-peter.jpg

A Gergő és az álomfogók színdarab

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6413872456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könyvajánlók gyerekszemmel
süti beállítások módosítása