Könyvajánlók gyerekszemmel

2019. július 02. 20:44 - Léna06

Kötelezők 1. Molière:A fösvény

Idén leszek hetedikes és az irodalomtanárom megkért minket, hogy olvassunk el 3 kötelező könyvet, 1 választhatót plusz 11 ajánlott olvasmányt. Én már elkezdtem olvasni őket (ezt például a strandon egy délután alatt olvastam el) és szerintem egész jók, de rengetegen vannak, akik a kötelező olvasmány puszta említésére is telehányják a szemetest. Ezt a bejegyzést azért írom, hogy megpróbáljam megkedveltetni másokkal is a kötelezőket. Amúgy erre a témára Nényei Pál is kitér az Irodalom visszavág című könyvében és ki tudja, talán egyszer majd arról is írok bejegyzést...

A fösvény egy dráma, vagyis arra tervezték hogy egy színházban elő lehessen adni. Olyan mint egy szövegkönyv, fejezetek helyett a felvonások és jelenetek vannak. A jelenetek elé pedig mindig oda van írva, hogy kik szerepelnek benne. Valójában az egész egy párbeszéd, onnan tudjuk hogy ki beszél, hogy elé van íva. 

Arról szól, hogy van egy apuka, Harpagon, aki nagyon kapzsi és zsugori. Van egy lánya, meg egy fia, mind a ketten már felnőttek és szeretnének házasodni, azonban Harpagon valahogy mindig a szerelmesek közé áll. Elizt, a lányát hozzá akarja adni egy Anzelm nevű gazdag úrhoz, azonban őt Valér szereti, az apa titkára. A fiával, Cléante-tal pedig nagyon csúnyán kitol: hozzámegy ahhoz, akit a fiú szeret! Marianna szíve inkább Cléante-hoz húz és az öreg, házsártos Harpagonhoz nagyon nem akaródzik hozzámenni, ezért Cléante és ő megkérik Fruzsinát, a házzaságszerzőt, aki pénzért megpróbál embereket összeboronálni, hogy segítsen a szorult helyzetükön. 

Moliere nagyon régen, 1622-ben született. Ez nagyon durva, nagyon ritkán van, hogy egy majdnem 400 éves ember könyvei fennmaradjanak, az meg pláne ritka, hogy valaki ennyi év után is ilyen híres legyen. Moliere valójában udvari kárpitos volt és az akkori francia királlyal, XIV. Lajossal is sokszor találkozott. Később, szerelmével, Madeleine-el színházat alapított, ami nem hozott valami nagy sikert. Pár év múlva összeházasodott egy lánnyal, akiről azt hitte hogy Madeleine testvére, de kiderült, hogy valójában a lánya. Egyszóval, Moliere élete olyan volt, mint a darabjai: tele volt furcsa, nem mindennapi szerelmi szálakkal és bonyodalmakkal. 

Vicc: 10/6 - szerintem elég mulatságos volt Harpagon zsörtölődése és az egésznek olyan vidám hangulata volt

Kaland: 10/1 - annyi volt összesen, hogy meglopnak egy embert

Szerelem: 10/8 - valójában az egész a szerelemről szólt

Fantasy: 10/1 - azon kívül, hogy mivel nagyon régen íródott, nem könnyű elképzelni, hogy valaha így nevelték a gyereket nem volt benne semmi fantasy

Tanulság: 10/4 - csak pár dolog volt benne 

Moliere: Hat színmű

743423f.gif

Én ezt a példány olvastam belőle, benne van Moliere 6 színdarabja, A fösvény, a Kényeskedők, a Képzelt beteg, a Tudós nők, a Megcsúfolt férj és a Tartuffe. 

moliere.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr2414921280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könyvajánlók gyerekszemmel
süti beállítások módosítása