Könyvajánlók gyerekszemmel

2019. szeptember 20. 17:13 - Léna06

Kötelezők 3. Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Ezt a könyvet elég nehezen akaródzott elolvasnom. Illetve nem, az első 100 oldalt hamar kivégeztem, de maradt további 400 az 500 oldalas könyvből és itt valahogy elment a kedvem az olvasásától. Talán azért, mert nyár volt és a jobbnál jobb programjaimra koncentráltam, vagy pedig mert nem igazán tetszett. Nem tudom. Mindenesetre, nyár legvégén, mikor Horvátországba mentünk, a kocsiban nagyon unatkoztam, ezért aztán nekiláttam a Kőszívű ember fiainak olvasásához. kb. az út felénél befejeztem a könyvet és még kicsit pityeregtem is, annyira beleéltem magam a sztori egyik szomorú részébe. 

A kőszívű ember fiaiban két rész van, az elejében megismerhetjük, a bölcs Ödönt, a bátor Richárdot és a kedves, jóhiszemű Jenőt. Mindhárom fiúnak (akik egyébként a kőszívű ember fiai) megvan a maga története, szerelme és feladatai, amiket, hogy teljesítsenek, szükségük lesz egymásra és szeretteikre is. A történet az 1848-49 -es szabadságharc idején játszódik, tele van fordulatokkal, szerelemmel és háborúval, úgyhogy szinte mindenkinek jó. 

A második rész, már hosszabb és komplikáltabb,mert az első rész inkább a háború kialakulása idején játszódik, most egy ugrás következik, két-három évvel előre megyünk az időben, a szabadságharc kellős közepébe. Ödön és Richárd a fronton van, mindenféle életveszélyes küldetésre szánják el magukat, mig Jenő Ödön feleségére és gyerekeire vigyáz a Baradlay család nyári kastélyában. Még a fiúk anyja, Marie is kiveszi a részét a harcból, ezért aztán Jenő szomorú döntést hoz, amivel mindhármuk életét megváltoztatja. 

Ui.: Aki nem szeret annyira olvasni és neki is ezekre a kötelezőkre kell majd emlékeznie, annak azt ajánlom, ne a kőszívűvel kezdje, hanem inkább Moliere-rel, mert azok rövidek és viccesek!

Vicc: 10/2 - Richárd kicsit vicces volt

Kaland: 10/8 - "éjszakai huszár-akciótól" a "menekülés a határon túlráig" minden volt!

Szerelem: 10/6 - nem mondanám nyálas könyvnek, de mind a három Baradlay gyereknek volt szerelme - hogy később ki kivel állapodik meg, azt megtudod ha elolvasod a könyvet! (Bár a mai korosztályból nem tudom, hogy ki tenne ilyet) 

Fantasy: 10/1 - nem tudom, hogy tényleg léteztek -e a főszereplők, az is lehet, hogy valós személyek voltak, csak nem ezzel a névvel

Tanulság: 10/8 - Háborúban nem te választod ki a barátaidat. Aki melletted van az barát - aki ellened az ellenség

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai, Kossuth Kiadó, 2008

 

jokai.jpg

Ezt a könyvet a nagymamám adta, nem tudom, lehet -e még ilyet kapni

 

jokai_mor.jpg

 

a_koszivu_ember_fiai.png

Van belőle film is

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr8315116350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könyvajánlók gyerekszemmel
süti beállítások módosítása