Könyvajánlók gyerekszemmel

2018. április 15. 16:24 - Léna06

Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák

Ez a könyv már nagyon régóta megvan, csak valahogy sosem volt kedvem elolvasni...Hát, mint kiderült ezt nagyon rosszul tettem, mert a világ (egyik) legjobb könyve! Igaz, mindegyikre ezt mondom de most komolyan beszélek! Na szóval, a történet kábé annyi hogy a Walker család nyaral. Jó ez elég rövid és még csak nem is izgalmas. Tehát: A Walker család nyaralójánál áll a gazdátlan Fecske nevű kis vitorlás. A család négy gyereke már a nyár első napján kiszúrja a kishajót és azonnal könyörögni kezdenek a szüleiknek, hadd menjenek el a "Darien" hegyfokról jól látható kis szigetre pár napra.(Igazából öt gyerek van, de az ötödik még csak kisbaba, és róla alig beszél a könyv...) A szülők hosszas unszolásra végül úgy döntenek, hogy elengedik a gyerekeket két hétre a szigetre. John kapitány és csapata azonnal szedelőzködni kezdenek és ki is vitorláznak a szóban forgó helyre. Azonban mikor odaérnek rá kell döbbenniük, hogy bizony, valakik már raktak itt tábortüzet és jelet is véstek egy fába. Később jönnek az úgy nevezett "Fruskák" akikkel szövetséget kötnek, a közeli úszóházban lakó Flint kapitány ellen. A könyvben még sok-sok izgalmas kalandban vehetünk részt, már ha elolvassuk...

És most pár szót szólnék az íróról: A Fecskék és Fruskák igazából egy (dobpergés) sorozat. Tizenkét részes. Most ne ijedjen meg lehetőleg senki, mert abból csak baj származna. Ööö... Az íróról még nem is beszéltem...Tehát, ő egy angol bácsi, aki a két világháború között szimpatizált az oroszokkal. Sokan gondolták róla, hogy kém, de ez sosem derült ki. Voltak akik azt feltételezték, hogy az oroszoknak kémkedett, de másoknak (nem meglepő módon) más véleményük volt: Arthur Ransome kettős kém volt! (Vagyis az angolokkal és az oroszokkal is elhitette, hogy velük van) Az pedig még jobban alátámasztja a gyanút, hogy második felesége orosz származású volt!

Vicc: 10/2 - a szereplők nem voltak voltak túl viccesek, inkább azon lehetett röhögni, hogy a gyerekek mennyire valósághűnek érzik a játékot.

Kaland: 10/9 - rengeteg kalandban van részük de sokszor nem lehet eldönteni, hogy kinek drukkoljunk: Walkeréknek vagy Blackettéknek! 

Szerelem: 10/0 - egyáltalán nincs benne (szerencsére) semmilyen szerelmes dolog!

Fantasy: 10/1 - Teljesen életszerű az egész, de én nem biztos, hogy elengedném a gyerekeimet két hétre, semmilyen felügyelet nélkül, egy lakatlan szigetre...

Tanulság: 10/5 - hát...ez biztos hogy nem egy olyan nagyon tanulságos könyv, talán azt lehet leszűrni belőle, hogy a gyerekekkel mindig törődni kell!  

Arthur Ransome: Fecskék és Fruskák, Ciceró könyvstúdió, 2007, 2010              

 

fecskek_es_fruskak_lobogo.jpg                     

f_es_f_diafilm.JPG

 

fecskek_es_fruskak.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7413834180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könyvajánlók gyerekszemmel
süti beállítások módosítása