Könyvajánlók gyerekszemmel

2019. július 10. 16:15 - Léna06

Kötelezők 2. Gogol: A revizor

Ez is ugyanúgy színdarab mint A Fösvény, aki azt még nem látta és nem tudja mi az a dráma, az ide kattintva tudja megnézni. Ezt már kicsit hosszabb idő volt elolvasni, de csak azért, mert hosszabb is volt, mint a Moliere dráma. Itt is ugyanabból a sorozatból olvastam és volt benne két másik történet, amelyek azonban a Moliere: Hat színművel ellentétben, nem voltak drámák, hanem inkább novellák. Szerintem tök érdekesek, mert az egyik (aminek amúgy az a címe, hogy Az orr) olyan volt, mintha egy álomban lennénk, a másikban (A köpönyeg) pedig a főszereplő halála után is továbbjátszódott a történet.

A Revizor lényegében arról szól, hogy van egy város, jó messze mindentől, ahova revizort küldenek. A polgármester teljesen meg van ijedve, ezért szétszórt és mindenféle fura parancsot osztogat. Amúgy, ha valaki nem tudná, a revizor ellenőrzőt jelent, aki akkoriban városról városra járt és ellenőrizte azoknak körülményeit. Szóval, miközben félve várják a revizort, érkezik egy ember, név szerint Ivan Alekszandrovics Hlesztakov, aki egy pétervári tisztviselő. Bobcsinszkij és Dobcsinszkij, azt hiszik, hogy ő a revizor és így az egész város félreértés áldozata lesz. Eközben Hlesztakov, aki szereti elkártyázni a pénzét, mindenkitől, akivel csak találkozik kölcsönkér és csodálkozva veszi észre, hogy mindenki készséggel ad neki...

Nyikolaj Vasziljevics Gogol 1809 április elsején született, vagyis - igen, bolondok napján. Először színész akart lenni, de az nem sikerült, ezért később hivatalnok lett, ami azért érdekes, mert egy csomó művében főszerepet játszanak a hivatalnokok. Aztán otthagyta hivatalnoki állását és sokat utazgatott a világban. Állítólag, Rómában szerelmes lett egy bizonyos Joszifba, aki fiú volt!

Vicc: 10/6 - Elég mulatságos volt, hogy mindenki azt hitte, hogy Hlesztakov a revizor

Kaland: 10/1 -Háát, azért ez nem kalandregényvolt, csak egy kisváros hétköznapjairól szól...

Szerelem: 10/4 - Igen, a szerelem is szerepet játszik benne. de azt nem mondom meg, hogy miért!

Fantasy: 10/1 - Nem tudom, hogy létezik -e ilyen város...

Tanulság: 10/4 - Nem minden az, aminek látszik!

 

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor, Európa Könyvkiadó, 2018

 

gogol.jpg

 

11042619.jpg

 

revizor3.jpg

 

Itt egy kép a revizor előadásából

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvnaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1114933504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Könyvajánlók gyerekszemmel
süti beállítások módosítása